Skip to content

Winst behalen door eerdere inzet arbeidsdeskundige

17 februari 2022 Leestijd 2 minuten

Verzuim is een belangrijk thema binnen organisaties. Om hier grip op te krijgen en houden, kijkt Solid Sense breder dan alleen het 2e spoor en is er inzicht in curatie, preventie en amplitie nodig.

Samen met onze arbeidsdeskundige Stefan Docter bieden wij diensten aan voor complexe verzuim casussen, waarbij er meer aandacht uitgaat naar de mogelijkheden in spoor 1. Bij Stefan draait het erom dat werkgevers en werknemers geholpen worden om te doen wat zin heeft. Hij licht toe: “Alle inspanningen die je tijdens een verzuimtraject doet moeten wel iets opleveren. Het meest zinvolle is om zo vroeg mogelijk in actie te komen. Want hoe eerder je in actie komt, hoe meer mogelijkheden er zijn om nog naar eigen initiatief stappen te ondernemen. Dat betekent dat zowel de werkgever als de verzuimende medewerker meer mogelijkheden in hun mars hebben om in te gaan zetten. Daarmee gaat de re-integratie niet alleen sneller, maar wordt het ook nog eens leuker voor iedereen.”

Benieuwd wat Stefan vroegtijdig voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk onderstaand aanbod.

Oplossingsgericht onderzoek

The art of looking for solutions instead of problems

Voor wie & wanneer in te zetten: Medewerker die nog veel afstand tot het werk ervaren (als iemand 6 weken ziek is).

Wat houdt het in:

De bedrijfsarts stelt tijdens het eerste consult (als iemand 6 weken ziek is) een probleemanalyse op, maar geeft geen oplossingen.

Tijdens de re-integratie is het van belang om te denken in mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Wij kijken naar wat de medewerker de komende twee maanden nodig heeft om vooruitgang te boeken en een positieve mindset te creëren in het re-integratie proces.

Het resultaat is dat je hiermee verschillende uitgewerkte scenario’s krijgt en advies over de te nemen stappen, zodat de inspanningen tijdens de re-integratie effectief worden ingezet. Dit onderzoek kan heel goed gecombineerd worden met het opstellen van het verplichte plan van aanpak.

Meer informatie over het oplossingsgericht onderzoek

Mogelijkheden onderzoek

The art of creating possibilities

Voor wie & wanneer in te zetten: medewerker die 6 tot 42 weken ziek is en mogelijkheden in het eigen werk wil benutten nog voordat er sprake is van een AD-onderzoek rond het eerste jaar.

Wat houdt het in:

Het mogelijkheden onderzoek is erop gericht om de functie van een zieke medewerker (week 6 tot 42) af te pellen en te achterhalen wat iemand wel kan doen qua werkzaamheden. In samenspraak met de arbeidsdeskundige maken we een plan over logische en haalbare stappen die bijdragen aan de re-integratie.

We creëren een stabiele basis van wat iemand wel kan en waar die energie van krijgt. Vanuit daar beginnen we, gaat dat goed? Dan pakt de hij/zij er een taak bij. Op deze wijze wordt de medewerker uitgenodigd om in de actiemodus te komen en successen te beleven. Het eerder in beweging komen zorgt ervoor dat de opties in eigen werk, aangepast of ander passend werk en spoor 2 veel beter worden benut. Met als gevolg kortere verzuimduur en minder kosten.

Meer informatie over het mogelijkheden onderzoek