Wat zijn energievreters en wat levert energie op?
Een regelmatig terugkerend thema in coaching zijn energiegevers en energievreters. Soms weten medewerkers eigenlijk niet eens wat nu energie geeft en wat energie kost, alleen dat het allemaal bij elkaar niet meer zo soepel loopt. Dan helpt het om bewust werkzaamheden, verantwoordelijkheden etc. uit elkaar te rafelen en bewust stil te staan bij de vragen:
- Krijg ik hier energie van?
- Kost mij dit energie?

Niet zeuren, maar doorgaan
Sommige activiteiten geven heel duidelijk energie. Andere aspecten in het werk geven misschien niet veel energie, maar kosten ook niet veel energie, denk bijvoorbeeld aan administratieve taken.
En ook zijn er taken die als ze soms voorkomen niet opvallen, maar als je er op let, echt teveel energie kosten. Dit kun je vergelijken met een fietsband die langzaam leegloopt. Niet met een grote ‘bang’ zodat het meteen opvalt, maar elke keer als je fietst, net iets moeizamer omdat je band steeds ietsje zachter wordt.
Waar ligt het dan aan? Dat is soms nog best lastig te achterhalen. En soms, lastig te (h)erkennen. Vaak zijn we toch wat ‘streng’ voor onszelf en ‘hoor’ je niet te mopperen over de minder leuke dingen, want je hebt zelf voor je baan gekozen. Of je hebt een contract met je baas dus dan hoort het er bij. Niet zeuren, maar doorgaan.
Tijd voor verandering
Wij denken hier eerlijk gezegd heel anders over. Ja natuurlijk, elke baan, bij elke verantwoordelijkheid horen nou eenmaal taken die minder energie geven en zelfs energie kosten. Enerzijds is het dan een kwestie van accepteren dat ze erbij horen en deze als eerste doen, zodat het leuke overblijft....Maar, als ze zoveel energie kosten dat er geen energie meer overblijft voor de taken waar je initieel wel heel erg blij en gelukkig van werd, dan wordt het tijd voor verandering.
Begin met vragen stellen
De eerste stap begint zoals gezegd met ontdekken en jezelf vragen stellen. Waar word ik blij van? Wat zou ik, bij wijze van spreken, ook onbetaald doen?
Dan bekijken: wat kost mij echt zo veel energie, dat het mijn baan eigenlijk minder leuk maakt? Die is ook vaak snel vast te stellen. Dan begint de zoektocht naar de sluimerende energieposten (’fietsband’). Door met de coachee in gesprek te gaan, door te vragen, te onderzoeken, te voelen en te denken, komen we er samen achter wat die aspecten zijn. En dat kan van alles zijn. Dat kunnen ook taken zijn die je collega ogenschijnlijk wel heel gemakkelijk uitvoert. En dat is prima. We zijn allemaal anders en halen allemaal uit andere zaken energie. En verliezen dus ook bij verschillende dingen energie.
Moet ik dit echt doen?
Dat je weet waar je energie uit haalt! Dat je duidelijk weet wat energie kost. En dat ook helder is, wat aan je ‘vreet’. Vanuit het weten, kan er een plan komen. Een plan om de energiegevers nóg meer te doen. Ik sta heel erg voor dát vergroten wat goed is, om daar op voort te borduren. En wat energie kost; soms zal het een kwestie zijn van accepteren en even doorbijten. Soms een kwestie van het zinnetje: ‘Moet ik dit nu doen?’. Deze zin kun je 5 keer lezen, met 5 keer de klemtoon op het volgende woord.
- Moet ik dit nu doen?
- Moet ik dit nu doen?
- Moet ik dit nu doen?
- Moet ik dit nu doen?
- Moet ik dit nu doen?
Kijk maar eens wat er dan gebeurt... Kies bewust sommige dingen niet meer te doen.
Soms kan een goed gesprek met een leidinggevende of collega helpen om taken anders in te vullen. En soms, soms kan het ook betekenen dat je op een andere manier je werk gaat invullen. Dat je bewust kiest om sommige dingen niet meer te doen. En hier helder over te zijn. Naar jezelf. En naar je omgeving.
Wat voor je werk geldt, speelt natuurlijk ook in je privé leven. Ook daar heb je te maken met energiegevers en energievreters. Hoe mooi als je ook hier bewust bij stil gaat staan. De ervaring leert dat die helderheid vaak zoveel ruimte geeft. Zoveel energie. Waardoor die energieslurpers die moeten, ook wel weer meevallen. Heb jij zicht op wat jou energie geeft? En wat jou energie kost? En wat er zit te ‘stoken’?
Kun je wel een Energy Kick gebruiken?
Gezonde organisaties beginnen bij vitale medewerkers. Vitaal zijn betekent niet alleen lichamelijk fit, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel. Een medewerker die weet hoe hij zijn energieniveau kan beïnvloeden, is tot veel meer in staat.
In de Energy Kick training word je uitgenodigd de regie te nemen over je eigen energie en daarmee over jouw vitaliteit. Je leert hoe stress werkt (bij jou), en wat jij te doen hebt om jouw energie hoog te houden, ongeacht de omstandigheden. Benieuwd naar meer informatie? Bekijk de training.