Skip to content

Laten we het niet eens worden! De kracht van het verschil

17 januari 2020 Leestijd 1 minuten

Stel dat je in een gesprek of een teamoverleg nu eens niet zou zeggen: “Ik hoop dat we het snel eens worden.” Maar: “Wat goed dat we hier bij elkaar zitten met elkaar: zo veel mensen, zo veel meningen en netwerken. Met al de verschillen die daarbij horen. Is het niet de moeite waard om al die achtergronden, kennis en verschillen productief in te zetten?”

Dat zou een prachtig potentieel kunnen aanboren. Mooi gezegd, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe voorkom je dat niet steeds de eeuwig dezelfde mensen zich roeren tijdens een overleg? Hoe zorg je ervoor dat daadwerkelijk alle standpunten aan de orde komen? Dat de uitkomst uiteindelijk de individuele ego’s ontstijgt?

Deep Democracy
Deep Democracy is tegelijkertijd een zienswijze en methode die de onderstroom - dat wat we meestal niet horen maar wel waarnemen (door vertragen, zuchten en saboteren) – zichtbaar en hanteerbaar maakt. Waarbij tegenstellingen in dialoog en discussie op respectvolle wijze worden onderzocht.

Deze methode leidt tot overleg waarbij ook de wijsheid van de minderheid recht wordt gedaan. Door aandacht te geven aan andere opvattingen en deze ook in besluiten te includeren. Teams en organisaties die deze methode gebruiken, winnen aan effectiviteit en betrokkenheid bij medewerkers.

Meer weten over dit onderwerp?
Wij helpen je graag om de wijsheid van de minderheid beter te benutten door toepassing van de methodiek en gedachtengoed van Deep Democracy. In (management)teams of bij vraagstukken die alle medewerkers aangaan.

Heb je vragen, wil je sparren over onze trajecten waarbij we gebruik maken van Deep Democracy? Aarzel dan niet om contact op te nemen via info@solidsense.nl. Wij helpen je graag!