Skip to content

Krappe arbeidsmarkt: makkelijk aan een nieuwe baan?

30 juli 2019 Leestijd 1 minuten

De arbeidsmarkt is krap en dat betekent: volop banen. Een uitgelezen kans om om je heen te kijken. Maar hoe zit het met mensen die al even zonder baan zitten? Kunnen zij achteroverleunen omdat er ‘toch wel genoeg werk is’? Of is het voor hen ook in deze tijden een uitdaging om aan een passend werk te komen? 
 

Veel banen, weinig passend aanbod

De arbeidsmarkt is krap: veel banen en weinig passend aanbod. Volgens het CBS is de arbeidsmarkt al vijf kwartalen op rij gespannen. “De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan de lagere werkloosheid. Het aantal langdurig werklozen is na 2010 niet meer zo klein geweest.”

Wat doet deze markt met werkzoekenden?

De Intelligence Group doet ieder kwartaal gedragsonderzoek onder vierduizend respondenten. Deze organisatie vraagt hen hoelang zij denken dat het zal duren voordat zij een baan krijgen. In 2013 verwachtte men 7 maanden te zoeken, in het tweede kwartaal van 2018 was dat nog maar 4,4 maanden. Werkzoekenden hebben dus meer vertrouwen dat zij snel weer aan de bak komen.

Maar betekent dat ook dat die banen snel gevuld worden?

Dat is lang niet voor iedereen het geval. Trouw sprak drie werkzoekenden van rond de vijftig jaar oud die moeite hebben met het vinden van een baan. Zij vertellen dat het niet makkelijk is om aan een baan te komen, zeker niet als je een andere richting op wilt. Omscholing is dan een optie, maar daar zit niet iedereen op te wachten.

Wat kun je doen om jouw kans op een baan te vergroten?

Stap één is het sterker maken van jouw CV en motivatiebrief. Door hier zelf een nieuwe blik op te werpen of vrienden of familie om hulp te vragen. Stap twee: investeer in je netwerk en plaats een oproep op social media. Zo kun je via jouw netwerk aan een nieuwe, passende baan komen.

Denk ook eens aan loopbaancoaching via Solid Sense. De afgelopen jaren heeft Solid Sense bewezen honderden mensen succesvol begeleid naar passend werk. Onze coaches en trainers helpen individuen erachter te komen welke functie bij hun ambities passen en begeleidt hen naar een duurzame functie.

Interesse? Neem contact met ons op via info@solidsense.nl of 070 - 212 76 31.