Skip to content

Ik heb het druk!

17 november 2020 Leestijd 2 minuten

Op zeker moment wist Mireille een ding zeker, ze had het te druk en daar moest iets aan veranderen. Te druk met veel leuke dingen, dat wel, maar alles kostte tijd en energie. Het was een gevoel van alles maar half doen, geen ruimte zien om complexe taken uit te voeren en daardoor steeds minder werkplezier. Vlak voor de zomer besloot ze dat het zo niet langer kon en nam een coach in de arm.

“Ik was aangekomen op het punt dat nog voordat collega’s hun vraag hadden gesteld, ik al dacht: daar heb ik geen tijd voor! Terwijl ik het normaalgesproken juist belangrijk vind om de tijd te nemen voor mijn collega’s en te luisteren naar wat er speelt. Mijn werkdagen waren inmiddels structureel te lang en sociale afspraken schoten er steeds vaker bij in."

Coaching kost ook tijd!

"Via, via kwam ik terecht bij Nienke Snieder, coach bij Solid Sense. Ik had gehoord dat zij een scherpe blik heeft, zich niet om de tuin laat leiden en toch vriendelijk en empathisch is. Bovendien kent ze de organisatie waarvoor ik werk goed. Na het eerste gesprek wist ik, dit zit goed.

Iedere twee weken had ik een gesprek. Zeker in het begin conflicteerde dat flink met mijn agenda, ik kwam al tijd te kort. Bovendien begon het denkproces al in aanloop naar het gesprek toe. Gelukkig besefte ik dat dit bewustwordingsproces een investering was in mijn toekomst en dat doorgaan op de automatische piloot een korte termijn focus was met mogelijk lange termijn consequenties."

Waardevolle inzichten

"Wat mij erg geholpen heeft, is delen met mijn collega’s waar ik zoal tegenaan liep. En dan hoor je ineens meer collega’s die met vergelijkbare vraagstukken stoeien. Door het bespreekbaar te maken, krijg je hele andere gesprekken en gaan collega’s ook met je meedenken.

Op zeker moment begon ik te zien dat ik perfectionistisch was, maar dingen echt niet omvielen als ik minder hard ging lopen, dat er ruimte was om nee te zeggen, of ik weet het nog niet. De verantwoordelijkheid kon ik meer naast me neerleggen en dan ging het nog steeds goed. Ook keek ik kritischer naar mijn afspraken; was het echt nodig om bij die vergadering aanwezig te zijn of zouden ze me ook kunnen inbellen indien ze me nodig hadden? Vaak deed ik wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten of wat ik van mezelf verwachtte, maar keek ik niet naar wat er strikt noodzakelijk was.

Het resultaat is dat ik nu veel meer rust en ruimte in mijn hoofd ervaar om te luisteren, ik een stuk creatiever ben en zeker ook een stuk vrolijker.

Nienke legt haar vinger snel op jouw pijnpunt, ziet eigenschappen die je zelf voor lief bent gaan nemen als echte kracht, ze leert je op een andere manier naar je werk en jezelf kijken en ze laat zich echt niet voor de gek houden. Haar positieve benadering en haar focus op waar wil je naartoe en waarvoor doe je het, hebben mij erg geholpen."

En nu?

"De grootste uitdaging is misschien nog wel: hoe houd je balans? In je omgeving blijven dezelfde triggers die je verleiden tot je oude gedrag. Gelukkig ben ik nu een stuk bewuster van mijn valkuilen. Als ik dubbele afspraken ga maken en ’s avonds geen puf meer heb, weet ik dat ik moet oppassen. Corona zorgde aan het begin ook voor weerstand en energieverlies. Door het digitale werken kostten sommige processen veel meer tijd. Iets waar ik geen invloed op had. Toen ik me meer bij deze situatie kon neerleggen en ook de voordelen van thuiswerken begon te zien, zoals tussendoor sporten, ontstond thuis dezelfde lekkere werkflow.

Mijn advies is om echt tijd voor jezelf te maken, hoe druk je het ook denkt te hebben. Druk is vaak op de korte termijn, investeren in jezelf is voor de lange termijn!"