Skip to content

Help, mijn werknemers voeren geen eigen regie

17 juli 2019 Leestijd 1 minuten

‘Mijn organisatie wil gemotiveerde en actieve medewerkers. Die het heft in eigen handen nemen. Die zichzelf ontwikkelen'. Je zou zeggen dat medewerkers dit zelf ook graag willen. Maar in de praktijk kom ik weerstand tegen en sceptische reacties. Want eigen regie voeren blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Om op een goede manier met stress om te gaan, is het belangrijk om over voldoende hulp- en energiebronnen te beschikken. Mindfulness is zo’n (bewezen effectieve) hulpbron. En ook eentje die te trainen is!

Als je mindful bent, kun je rustig blijven in hectische en lastige situaties. Je laat het werk beter los, kunt je accu weer opladen en houdt je energieniveau op peil. Zo wordt werken leuker en kun je beter presteren. Zelfs in alle drukte. Het geheim?

Omgaan met automatische reactie

Mindfulness creëert ruimte om te kiezen voor effectief gedrag, in plaats van je te laten leiden door belemmerende impulsen en gewoontes. Dat begint met je bewust zijn van de gedachten en gevoelens die zich aandienen in stressvolle situaties. Zonder deze te veroordelen of direct proberen op te lossen. Door die bewustwording schiet je minder snel in ineffectieve patronen en kun je beter omgaan met je automatische stressreactie.

Uit je automatismen blijven en doelgerichte keuzes maken, is verre van eenvoudig.

Het gevaar van de actiestand

Wij mensen zijn gewend om in de actiestand te springen bij een negatieve ervaring. Je wilt het oplossen, en het liefst nu. Je brein bedenkt snel hoe de situatie zou moeten zijn en hoe je het kunt beïnvloeden. Het piekeren over oplossingen kan je compleet gaan beheersen. Want: je hebt niet overal invloed op en kunt niet alles veranderen.

De actiestand is daarom handig voor praktische, technische en intellectuele taken waar je invloed op hebt. Het helpt je alleen niet bij het oplossen van situaties die je niet of nauwelijks kunt veranderen. Hier heeft het nadenken over hoe het zou moeten zijn juist een tegendraads effect. Je voelt je erdoor alleen maar ongelukkiger en vecht tevergeefs tegen de situatie.