Skip to content

Groeien door nee te zeggen

30 juli 2019 Leestijd 2 minuten

Herken je dit? Je hebt ontzettend veel te doen, maar je manager komt naar je toe met een ‘spoedje’. Je weet dat je het er eigenlijk niet bij kunt hebben, maar je wilt je manager niet teleurstellen. Wat doe je? 
 


Veel werknemers nemen de extra taak op zich en vaak krijgen ze daar een deadline gratis bij. De werkdruk wordt hoger en de stress gaat langzaamaan omhoog. Ondertussen proberen zij ook aan alle andere verwachtingen te voldoen, zoals vriendelijk blijven naar collega’s en klanten en mee gaan lunchen. Soms lukt het om alle ballen omhoog te houden, maar vaak is dit ook het begin van mentale en/of fysieke problemen. Hoe komt het dat zij geen nee durven te zeggen?

Minder moeten, meer leven

Uit een onderzoek van CBS en TNO blijkt dat bij een op de vijf vrouwen tussen de 25 en 35 jaar burn-out klachten heeft. Journalist Annemiek Leclaire schrijft in haar artikel ‘Minder moeten, meer leven’: “Het zit in de cultuur. We hebben ons dankzij de generatie voor ons kunnen losmaken van de kerk en het patriarchaat, en laten ons in ruil daarvoor nu voortdrijven door een innerlijke manager die steeds maar roept: het is niet goed genoeg, doe meer!” Het zijn dus niet alleen anderen die verwachtingen opleggen. Men legt de lat ook nog voor zichzelf te hoog.

Durf keuzes te maken

Door nee te zeggen tegen anderen en jezelf, kun je groeien. Onze trainer Caroline Rehbach: “Ik zie verschillende trends op dit moment. Een daarvan is dat het steeds meer draait om keuzes durven maken. Nee durven zeggen is daarbij essentieel. Mensen vinden het soms moeilijk hun grenzen aan te geven. Vanuit jouw waarden leren leven en op die punten groeien, dat is juist zo cruciaal.”

Gelukkig wordt nee zeggen steeds meer gestimuleerd. Zo komen er TEDxTalks op over nee zeggen, en verschijnen er boeken over zoals ‘Ja zeggen, nee voelen’ van Anneke van Tol. Ook kan personal coaching jou of jouw team helpen.

Begin met groeien door nee te zeggen


Hoe kun je beginnen met groeien door nee te zeggen? Ten eerste moet je je bewust worden van je denkpatronen. Zeg je ja maar voel je eigenlijk nee? Zodra je dit door hebt, moet je hierbij stil staan en je afvragen “waarom doe ik dit?” En ook: “is het iemand buiten mij die mij iets oplegt, of ben ik zelf degene die dit doet?” Bewust worden van je gedrag en waar dit gedrag vandaan komt, vormt de basis voor verandering. Daarna kun je bewust beginnen met nee zeggen. Zeg nee tegen te hoge verwachtingen van anderen. Nee tegen die extra taken die jouw gezondheid niet ten goede komen. En ja tegen wat goed voor jou is.

Ken of ben je iemand die zou kunnen groeien door meer nee te zeggen? Laat je coachen door onze ervaren coaches en trainers die al vele mensen hierin hebben geholpen.

Neem contact met ons op via info@solidsense.nl of 070 - 212 76 31.