Skip to content

Een goed team is net als een huwelijk

28 maart 2022 Leestijd 2 minuten

Zet je medewerkers bij elkaar en voilà. Je hebt een team. Helaas is het niet zo simpel.

Als leidinggevende hoop je dat je medewerkers goed met elkaar gaan samenwerken, maar in de praktijk zie je problemen ontstaan. Misschien passen zij qua persoonlijkheid niet bij elkaar of botsen hun werkwijzen? Een sterk team werkt optimaal samen, vormt een sterke eenheid en gaat met plezier voor het beste resultaat. Met jouw hulp kunnen zij zich ontwikkelen tot een functionerend team.

Wat kan jij doen om van je medewerkers een team te maken?

Neem verantwoordelijkheid

“Leidinggevenden ervaren vaak te weinig eigenaarschap en nemen daardoor onvoldoende verantwoordelijkheid voor teamontwikkeling”, constateert onze teamcoach Baukje Uilkema. Zo staan medewerkers er alleen voor en wordt de kans klein dat zij een sterk team worden. Als leidinggevende moet je je dus actief inzetten voor de ontwikkeling van je team. Het is belangrijk zelf tijd vrij te maken om je team te helpen ontwikkelen. Dat vergt enige inspanning en vastberadenheid.

Hou rekening met persoonlijkheden

Om van je medewerkers een team te maken, is het belangrijk vooraf te weten met welke typen medewerkers je te maken hebt. Vaak laat je jouw nieuwe medewerkers een persoonlijkheidstest invullen, zoals de 16 Personalities test of de Insights test. Uit deze tests komt waardevolle informatie voort. Bestaat jouw team uit persoonlijkheden uit dezelfde categorie of kleur? Of heb je met een gezonde mix van persoonlijkheden te maken? Verzamel de uitslagen van je medewerkers en vergelijk deze met elkaar. Zo heb je een beeld van de typen medewerkers in jouw (toekomstige) team en begrijp je waarom bepaalde medewerkers goed of minder goed met elkaar kunnen samenwerken.

Help hen elkaar te leren kennen

“Teamleden weten vaak onvoldoende van elkaar. Ook hebben ze moeite effectief samen te werken”, aldus onze teamcoach Baukje Uilkema. Het is cruciaal dat de teamleden elkaar leren kennen, onder andere om een teamgevoel te creëren maar ook om erachter te komen waar elkaars krachten liggen. Zorg ervoor dat jouw medewerkers elkaar zo vroeg mogelijk beter leren kennen. Dat betekent onder andere dat jouw onboarding-programma nieuwe collega’s aanspoort met elkaar in gesprek te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een introductieochtend met een teambuilding oefening en een afsluitende gezamenlijke lunch.

Praktische handvatten nodig?

Wil jij aan de slag om jouw team optimaal te ontwikkelen? Laat je dan begeleiden door een van onze ervaren en gecertificeerde coaches. Wij bevorderen teamontwikkeling door een op maat gemaakte methode op basis van het model van Patrick Lencioni, om teams op basis van vertrouwen, openheid, betrokkenheid en verantwoordelijkheid te verbinden en zo gezamenlijk te helpen groeien. De coaches leren de teamleden in uw organisatie een sterke eenheid te vormen, zodat zij op een plezierige en effectieve manier samen gaan werken.

Wil je meer halen uit je team? Neem dan contact met ons op via info@solidsense.nl en we vertellen je alles over onze teamontwikkeling en/of teamcoaching trajecten?