Skip to content

Blog Frank - Visie op verzuim: doen wat er echt toe doet

31 maart 2022 Leestijd 1 minuten

Wonderbaarlijk hè? Hoe iedere lente weer de knopjes van de krokussen te voorschijn komen. Hoe de blaadjes weer aan de bomen komen, hoe de natuur schijnbaar met gemak zijn winterslaap van zich afschudt en weer opnieuw begint aan een nieuwe cyclus. Veerkracht ten top. Veerkracht en veranderingsbereidheid is niet alleen belangrijk in de natuur, maar ook binnen organisaties. Dit kenmerk staat op één als je kijkt naar Het Solid Sense model van de Twaalf Kenmerken van Gezonde Organisaties. 

In een recent onderzoek van de FNV las ik dat ruim 500 zorgprofessionals op de rand van arbeidsverlies staan vanwege longcovid. Vijfhonderd professionals die geen zorg meer kunnen verlenen. Niet meer hun vak kunnen uitoefenen. Het vak dat ze ooit vanuit passie hebben gekozen omdat ze willen zorgen voor een ander. Onderbezetting en daardoor een steeds groter wordende werkdruk. Ga er maar aanstaan.

Met een groot hart voor onderwijs en zorg zette mij dit aan het denken. Wat kan ik met mijn team in gang zetten om dit arbeidsverlies te voorkomen? Gelukkig is er vanuit de Rijksoverheid al een handreiking gegeven: een subsidieregeling voor zorginstanties om ook na “ De 104 weken” medewerkers aan te kunnen houden en door te blijven werken aan hun re-integratie. Met zoveel zorg aan de achterkant, wil ik graag iets meer betekenen aan de voorkant.

Blij ben ik dan ook dat we afgelopen week een HR digisessie over vroege interventies bij verzuim konden organiseren. Want er zijn zoveel creatieve oplossingen te verzinnen. Wat als deze medewerkers niet hoeven te wachten tot 104 weken? Wat als we ze zo kunnen helpen dat ze weer eerder inzetbaar zijn? Al is het maar op een deel van hun taken. Fijn dat onze coaches Suzan Verzijden en Stefan Docter hun (praktijk) verhalen gedeeld hebben. Want; er is zoveel meer mogelijk dan op je handen het eerste ziektejaar uitzitten als HR professional. Wil je de tips ontvangen, stuur mij een mail.

Het verband met veerkracht en veranderingsbereidheid? Misschien doen wat nodig is in plaats van wat het proces ons voorschrijft? De krokus laat zich ten slotte ook niet voorschrijven wanneer hij weer uit de grond mag komen.

Heb jij mooie voorbeelden van veerkracht en veranderingsbereidheid? Ik zie ze graag in de comments op mijn LinkedIn post.