Skip to content

4 valkuilen van jobhoppende millennials

30 juli 2019 Leestijd 2 minuten

Je bent jong en ambitieus. De banen liggen voor het oprapen. Als je huidige functie, organisatie of collega’s je niet bevallen, kies je toch gewoon een andere baan? Jobhoppen lijkt de trend onder millennials, maar wat betekent dit in de praktijk? Vier valkuilen die jobhoppende millennials over het hoofd zien.

1. Jobhoppen is soms locatiehoppen

Als je vaak van baan wisselt bestaat de kans dat je niet altijd een baan in dezelfde stad aanneemt. In dat geval is het voor een millennial niet handig een huis te kopen, omdat je dan relatief vast zit aan een plek. Verstandiger dus om een huis of appartement te huren, zodat je flexibel blijft. Voor je relatie is het ook belangrijk om te realiseren dat je mogelijk vaker zult moeten verhuizen. Dat heeft impact op het leven van jouw vriend of vriendin, als je die hebt. Goed dus om jouw ambitie om te jobhoppen met je vriend(in) en/of familie te bespreken.

2. Hypotheek niet altijd mogelijk

Als je toch besluit alleen banen in dezelfde stad of regio aan te nemen, is er geen garantie op een hypotheek. Vaak begin je bij een nieuwe baan namelijk met een tijdelijk contract, wat het krijgen van een hypotheek moeilijker maakt. Houd hier rekening mee als je jobhopper bent. Uit onderzoek blijkt dat jongeren later voor het zogenaamde ‘huisje, boompje, beestje’ gaan, omdat zij geen hypotheek kunnen krijgen. In 2008 had de helft van de 24-jarigen al een vast contract, tegenwoordig ontvangen zij die pas als ze 27 jaar zijn. Volgens het CBS komt dat door de flexibilisering van de arbeidsmarkt, wat ertoe leidt dat werkgevers minder snel vaste contracten afgeven.

3. Vragen over je CV

Je CV zal aantonen dat je een jobhopper bent, wat geen probleem hoeft te zijn. Wel kun je, als je op gesprek gaat voor een nieuwe baan, vragen krijgen. “Waarom ben je van baan gewisseld? Ben je zelf gaan zoeken of ben je benaderd?” Een tip aan jou is om eerlijk en concreet te zijn. Je toekomstige werkgever is benieuwd naar de onderbouwing van jouw keuzes. Door eerlijk te zijn zorg je ervoor dat je toekomstige werkgever weet waar ze aan toe is.

4. Stress

Door regelmatig op zoek te zijn naar nieuwe banen, sollicitatiebrieven te schrijven en je beste beentje voor te zetten op gesprekken, ben je als jobhoppende millennial vatbaar voor stress. Wees je ervan bewust dat jobhoppen meer is dan de term doet lijken. Het hele proces van je werk afbouwen bij je vorige werkgever tot je proefperiode doorstaan bij jouw nieuwe werkgever, kan spanning met zich mee brengen. Het is belangrijk om stress en burn-out te voorkomen.

Coaching die bij jou past

Je bent net klaar met je studie of al begonnen met je loopbaan. Weet jij wat bij jou past en hoe je je wilt ontwikkelen? Heb je behoefte aan loopbaancoaching, of wil je bijvoorbeeld leren hoe je om moet gaan met generatieverschillen op de werkvloer? Samen met een van onze ervaren coaches ga je in op jouw behoeften en word je gecoacht op een manier die bij jou past. Neem contact met ons op via info@solidsense.nl of 070 - 212 76 31.